Focus op Rusland (3/3)

Dit is deel drie van de reeks van drie artikelen waarin Jeroen Ketting de lezers van "Voka Magazine: Internationaal Ondernemen" laat kennismaken met Rusland.

Succesverhalen van Westerse ondernemingen en voornaamste valkuilen

Eenmaal besloten om zaken te doen in Rusland, lopen Westerse bedrijven vaak tegen problemen aan. Hieronder volgt een uiteenzetting van de bijzonderste problemen. Onderhandelen: dit kunnen onderhandelingen met Russische bedrijven zijn, maar ook met bestaande zakelijke partners en de federale, regionale en lokale overheden. Veelal vormt de taal hierbij een barrier, maar voornamelijk toch wel het verschil in de manier van zaken doen. Voor Westerse bedrijven is het formele contract de basis voor succes. De Rus wil eerst een goede persoonlijke relatie opbouwen voor er zaken worden gedaan. Niet het formele contract, maar het persoonlijke vertrouwen is hier bepalend voor het succes. Een ander verschil met het Westen is de in Rusland duidelijke samenhang tussen leeftijd, wijsheid en positie. Het is vanzelfsprekend dat een oudere gesprekspartner ‘meer weet’ en dus belangrijker is dan een jongere. Men moet dus respect tonen voor de oudere partner. U vooraf goed laten informeren over de cultuurverschillen geeft u al een grote voorsprong. U kunt er ook voor kiezen te laten bijstaan door een mediator bij de onderhandelingen als ondersteuning. Mochten er zich zakelijke conflicten tussen Russische en West-Europese partijen voordoen, kan de mediator voor u optreden als bemiddelaar.

Verder lezen? Klik hier voor het hele artikel in Voka Magazine.

 

Sign up for our newsletter​

Sign up for our monthly mailing to make sure you never miss out on Jeroen Ketting's latest publications, events and webinars.

Share this article